Stor satsning på Twin Transition

SCDI och DF koordinerar Sveriges största initiativ kring twin transition. Målsättningen är att kraftigt reducera växhusgasutsläpp i svenska kommuner och stöder genom nationellt breddinförande av nollnettoutsläppslösningar. Twin transition handlar om den parallella digitala och gröna omställningen, där tidigare forskning visat att den gröna omställningen är direkt beroende av den digitala.

Riktad satsning Äldreomsorgen

Äldreomsorgen utgör en absolut kärna i välfärden, och denna kärna kommer bli än mer viktig framgent givet samhällets utveckling. Samtidigt som personalförsörjning inom äldreomsorgen utgör en enorm utmaning pekar flera studier på arbetsmiljörelaterade problem och missriktad styrning resulterande i rekryteringssvårigheter, höga sjuktal och hög personalomsättning. Satsningar på digitalisering har uppvisat såväl positiva som negativa effekter inom äldreomsorgen. Forskningskonsortiet Digital Förvaltning gör nu en riktad satsning på hemtjänsten för att identifiera hur digitalisering kan bidra till att stärka förutsättningarna för en hållbar äldreomsorg och möta de identifierade utmaningarna. Vi kommer titta på såväl positiva som negativa konsekvenser av digitalisering för att komma fram till tydliga rekommendationer hur digitalisering kan bidra till att främja äldreomsorgens attraktionskraft som arbetsgivare. Vi hoppas genom detta kunna bidra till att rädda en kritisk del av välfärden och välkomnar alla kontakter med individer intresserade i frågan.

Välkommen Region Skåne!

Region Skåne är den senaste i raden regioner som ansluter sig till forskningskonsortiet! Lycka till!

Vi välkomnar Region Kalmar Län!

Kalmar län är den senaste i raden av regioner som ansluter sig till forskningskonsortiet. Vi önskar dem all lycka till i arbetet med digital mognad.

Vi välkomnar Region Jämtland Härjedalen

Region Jämtland Härjedalen är den senaste i raden regioner som ansluter sig till forskningskonsortiet. Vi önskar allt väl med verktyg och rapporter och ser fram emot spännande verksamhet!

En våg av nya medlemmar!

Vi välkomnar Region Jämtland Härjedalen, Degerfors, Lindesberg, Falköping, Region Örebro Län, Region Västmanland, Karlskoga, Helsingborg, Gagnef, Valdemarsvik, Söderköping, Dals-Ed, Hedemora, Skellefteå kommunkoncern, Region Gävleborg, Stockholm stad, Region Jönköpings län, Rättvik, Mora, Vimmerby, Götene, Vänersborg, Hallsberg, Forshaga, Åmål, Älvkarleby, Skurup, Tidaholm, Askersund, Arvika, Borlänge, Leksand, Avesta, Bengtsfors, Burlöv, Tjörn, Heby, Höganäs, Härryda, Bollnäs, Lidköping, Huddinge, Hultsfred, Höör, Landskrona, Ystad, Markaryd, Eda, Säffle, Järfälla, Knivsta, Köping, Ljusdal, Kristinehamn, Finspång, Lycksele, Nynäshamn, Sandviken, Stenungsund, Säter, Skara, Nacka, Trollhättan, Ulricehamn, Umeå, Uppvidinge, Uppsala, Vilhelmina, Täby, Vännäs, Vindeln, Åre, Årjäng, Grästorp, Ängelholm, Ödeshög, Öckerö, Staffanstorp, Strängnäs, Tierp, Eslöv, Lilla Edet, Osby, Danderyd, Orust, Mjölby, Hagfors, Vansbro, Håbo, Essunga, Vara, Östhammar och Katrineholm som de senaste i raden kommuner som ansluter sig till forskningskonsortiet! Välkomna ombord!

Besök från Palestinas regering

Forskningskonsortiet har stått värd för sitt första regeringsbesök. Under två dagar har Palestinas motsvarighet till civilminister, ordförande i SKR, kommuninvest tillsammans med borgmästare och andra ledare fått ta del av forskningsresultaten från konsortiet. Det övergripande intrycket var mycket positivt, och nu kommer Palestina att omsätta de lärdomar som svenska offentliga organisationer gjort under de senaste åren. Forskningskonsortiet ser nu fram emot att nu motta representanter från andra regeringar.

Portföljstyrning, digitaliseringsstrategi och nationell strategi

Forskningskonsortiet har nyligen fått tre nya artiklar publicerade vid vetenskapliga konferenser.

Först ut är Digital Government konferensen i Seoul, Sydkorea, med en artikel om portföljstyrning (där vi jämför myndighet, kommun och region i termer av balans) och en om digitaliseringsstrategier i kommuner (där vi identifierar politisk frikoppling). Därefter accepterades även en artikel om Sveriges digitaliseringsstrategi under pandemin vid Americas Conference on Information Systems, Minneapolis, USA.

Konferenserna är slutna, men om ni vill få tillgång till artiklarna kan ni ta direktkontakt med Kristian Norling.

Ny omgång av Att leda digital transformation

Forskningskonsortiet genomför en ny runda av den fantastiska kursen Att leda digital transformation i offentlig sektor. Kursen samlar ett 40-tal chefer för att stötta i verksamhetsutveckling med digitala lösningar.

För vidare info om kursen se här.

Forskarskola för offentlig digitalisering

Vi lanserar nu en forskarskola inriktad på samverkansdoktorander kring offentlig digitalisering. Satsningen innebär att praktiker från offentlig sektor bjuds in som doktorander i forskningen, och ges möjlighet att doktorera parallellt med att de får bättre verktyg för att lösa sina respektive organisationers utmaningar.

Skellefteå styr koncernövergripande

Skellefteå är den senaste i raden kommuner som kliver in och använder DiMiOS för att säkerställa koncernövergripande digitalisering. Vi önskar dem all lycka och applåderar initiativet!

Ale kommun och DIOS

Ale är den senaste i raden kommuner som börjar använda DIOS. Vi välkomnar dem och önskar all lycka till!

Välkommen Region Västernorrland!

Region Västernorrland är den senaste i raden regioner som ansluter sig till forskningskonsortiet och börjar använda DiMiOIS. Vi önskar all framgång och välkomna ombord!

Vi välkomnar Trafikverket!

Trafikverket är den senaste i raden myndigheter som börjar använda DiMiOS och kliver in i forskningskonsortiet. Vi välkomnar dem och önskar all lycka!

Håbo styr koncernövergripande!

Håbo är den senaste i raden kommuner som tar steget till att styra digitalisering på koncernnivå. Vi gratulerar och önskar dem välkomna in i forskningskonsortiet!

Två nya utbildningar med GR

Forskningskonsortiet kommer att leverera två uppdragsutbildningar via GU tillsammans med GöteborgsRegionen under första halvan av 2022. Vi vet sedan innan att kurserna är uppskattade av deltagarna och att de leder till konkret handling vid sidan av ökad kunskap. Vi ser fram emot att träffa er via dessa kurser!

Att leda kontinuerlig digital transformation –för chefer och strateger | Göteborgsregionen (GR) (goteborgsregionen.se)

Att leda kontinuerlig digital transformation – för kommunledningen | Göteborgsregionen (GR) (goteborgsregionen.se)

Välkommen Region Östergötland!

Vi välkomnar Region Östergötland som den senaste i raden regioner som ansluter sig till forskningskonsortiet. Vi önskar all lycka till!

Användarguide för DIOS

Vi har fått stöd av DimaTech i framtagningen av en användarguide till DIOS, den lösning vi precis släppt för digital infrastruktur i offentlig sektor. Guiden är tillgänglig via här.

Ludvika styr koncernövergripande

Ludvika kommun är den senaste i raden av kommuner som kliver in i forskningskonsortiet genom ett koncernupplägg. Vi önskar all lycka till framgent!

Välkommen Region Västerbotten

Vi välkomnar Region Västerbotten som den senaste i raden regioner som ansluter sig till forskningskonsortiet.

Nytt verktyg i sandlådan!

Med hjälp av Appademin vid GU har vi skapat en lösning där organisationer kan se hur mycket digital kompetens de rekryterat sedan 2006. Vi hoppas tjänsten används för att stödja strategisk dialog kring rekrytering och digitalisering. Se vidare här.

Vi välkomnar Kustbevakningen!

Kustbevakningen är den senaste i raden myndigheter som ansluter sig till forskningskonsortiet genom DiMiOS. Vi välkomnar dem ombord (!) och önskar all lycka.

Ny guide till DiMiOS

Dimatech har skapat en detaljerad guide som fungerar som stöd för administratörer som skall arbeta med DiMiOS. Ni finner guiden här.

Vi presenterar Sandlådan!

Forskningskonsortiet har inlett ett samarbete med Appademin vid Göteborgs universitet där forskningsingenjörer arbetar för att stärka nyttiggörandet av konsortiets underliggande data. Målsättningen är att tillgängliggöra analysmöjligheter för att stärka ändamålsenlig digitalisering.

Först ut är en lösning där man kan se individuella kommuners digitaliseringsstrategier på basis av en tidigare studie. Vi kommer att fortsätta arbetet med att skapa fler lösningar framåt.

 

Välkomna Region Uppsala

Region Uppsala är den senaste i raden regioner som ansluter sig till forskningskonsortiet. Vi önskar allt gott!

Välkomna Mölndal Stad!

Forskningskonsortiet välkomnar Mölndal stad och önskar allt gott i framtida användning av DiMiOS!

Vi välkomnar Region Värmland!

Region Värmland är den senaste i raden regioner som ansluter sig till forskningskonsortiet. Vi välkomnar dem och önskar all lycka i användningen av DiMiOS.

Vi välkomnar Malmö Stad!

Malmö Stad är den senaste i raden kommuner som ansluter sig till forskningskonsortiet. Vi önskar dem allt väl med DiMiOS!

Vi välkomnar Svenska institutet!

Svenska institutet är den senaste myndighet att ansluta sig till forskningskonsortiet. Vi välkomnar dem varmt!

Vi välkomnar Kraftringen!

Kraftringen AB är det senaste kommunalt ägda bolag som ansluter sig till konsortiet. Vi välkomnar dem och önskar lycka till!

Vi välkomnar Bolagsverket!

Bolagsverket är den senaste i raden myndigheter som ansluter sig till forskningskonsortiet! Vi välkomnar dem ombord!

Välkommen Upplands-Bro!

Upplands-bro kliver in som den senaste i raden kommuner i forskningskonsortiet. Vi välkomnar dem med öppna armar och önskar lycka till!

Välkommen BTH!

Blekinge Tekniska Högskola är den senaste organisationen av typ myndighet att ansluta sig till konsortiet. Vi välkomnar dem ombord och önskar lycka till!

Välkommen Tranemo!

Tranemo kommun kliver in i och börjar använda DiMiOS! Vi önskar dem allt gott!

Vi välkomnar Falkenberg!

Falkenberg kliver in i forskningskonsortiet, och vi önskar dem både välkomna ombord och lycka till med DiMiOS!

Välkommen Jordbruksverket!

Jordbruksverket är den senaste i raden av myndigheter att ansluta sig till forskningskonsortiet. Välkommen ombord!

Välkommen Trelleborg!

Trelleborg ansluter sig som den senaste i raden av kommuner. Vi önskar dem lycka till och ser fram emot att lära oss massor!

Välkommen Domstolsverket!

Domstolsverket är den senaste av myndigheten som går in i forskningskonsortiet. Vi önskar dem lycka till och ser fram emot ett gott samarbete.

Välkommen Luleå!

Som den hittills nordligaste medlemmen i forskningskonsortiet välkomnar vi Luleå kommun. Vi hoppas att ni kommer att finna en stor nytta i DiMiOS och i det arbete som bedrivs inom ramen för forskningskonsortiet.

Välkommen Kinda kommun!

Vi välkomnar Kinda kommun som den senaste medlemmen i forskningskonsortiet. Välkomna ombord!

Välkommen Universitetskanslerämbetet!

Unievrsitetskanslerämbetet är den senaste i raden myndigheter som väljer att ansluta sig till forskningskonsortiet och börjar använda DiMiOS. Vi önskar dem lycka till!

Forskningssamarbete med GU

Forskningskonsortiet har inlett ett nytt forskningssamarbete med Göteborgs universitet. Samarbetet innefattar en studie för att titta på universitetets styrmodell och hur denna lever upp till att vara effektiv och ändamålsenlig för verksamhetens digitalisering.

Välkommen Varberg!

Varberg kliver in i gemenskapen och vi önskar dem all lycka till!

Vi välkomnar Lerum!

Lerum är den senaste i raden av kommuner som ansluter sig till forskningskonsortiet och använder DiMiOS. Vi hoppas de trivs i gemenskapen och att de får nytta av verktyget!

Forskningssamarbete med VGR

Forskningskonsortiet har inlett ett forskningssamarbete med VGR som innefattar finansiering av stödforskning och en industridoktorand. Tanken är att genom ny kunskap stötta verksamheten i den digitala transformationen. Vi ser fram emot att dela med oss av denna kunskap brett och att vi kan bidra till en positiv utveckling.

Göteborgs stad tar koncernperspektiv

Göteborgs stad är den senaste att kliva in med att mäta hela kommunkoncernens digitala mognad genom DiMiOS. Vi ser fram emot att följa och stötta detta initiativ som följeforskare.

Se här för den film som spelats in för att bistå i spridningen av mätning: https://play.goteborg.se/kortversion-digital-mognad

Sundsvall styr koncernövergripande

Sundsvalls kommun är den senaste i raden av kommuner som tillämpar DiMiOS för hela kommunkoncernen. Vi är glada att se denna typ av användning, och hoppas att det verktyget kommer utgöra ett gott stöd i arbetet.

Vi välkomnar Borås Stad!

Borås stad är den senaste av organisationer som väljer att använda sig av Dimios. Vi välkomnar dem in i gemenskapen och hoppas de får nytta av samarbetet.

Vad behöver forskare göra?

Forskningskonsortiet deltog vid Vattenkraftens FoU dagar med en föreläsning om hur digitalisering ställer nya krav på forskare genom att vissa tidigare antaganden ersätts av nya. Detta kräver en ökad förståelse för hur det digitala är annorlunda.

Allmännyttan och DiMiOS

Som ett led i digitaliseringsarbetet har tio medlemmar i Allmännyttan gått i bräschen och utvärderat DiMiOS som verktyg för att mäta och följa upp digital mognad. Vid ett seminarium presenterades och diskuterades resultat, samt hur detta kan bli en del av Allmännyttans digitaliseringsarbete framgent.

Debattartikel i Dagens Samhälle

Jakten på en nationell digital infrastruktur går vidare, nu senast i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Innovationsveckan

Forskningskonsortiet deltar 8 oktober i ett seminarium med AllAgeHub på temat vilken roll innovation spelar i offentlig digitalisering. Vi ser fram emot en spännande diskussion.

 

Välkommen Falun!

Forskningskonsortiet välkomnar Falun kommun till gemenskapen! Vi ser fram emot att ni får nytta av samarbetet!

Tranemo kommuns digitalisering

Forskningskonsortiet presenterade grunderna i DiMiOS och deltog i en diskussion om hur en evidensbaserad modell kan bidra till en meningsfull dialog kring digitalisering.

Innovation på Kronofogden

Forskningskonsortiet deltog med en lunchdragning kring innovation kopplat till offentlig digitalisering. Aspekter som styrning, slack och skugginnovation berördes.

Malmö stads digitalisering

Forskningskonsortiet presenterade grunderna i DiMiOS och den senaste statusrapporten för delar av Malmö stads digitaliseringsteam. Diskussionen fokuserade på hur mätning och uppföljning av förutsättningarna för digitalisering kan stötta i fortsatt digitalisering.

Göteborg stads transformation

Forskningskonsortiet har fått i uppdrag att genom forskning stötta Göteborg stad i digital transformation, med särskilt fokus på styrning och ledning. Vi kommer återkommande att kommunicera generaliserbara resultat via konsortiets hemsida.

Kommunmarknaden Finland

Forskningskonsortiet presenterade grunderna för DiMiOS och den senaste statusrapporten vid ett seminarium på den årliga Kommunmarknaden, Finlands motsvarighet till Offentliga rummet. Presentationen togs emot väl, och diskussionen fokuserade mycket på likheter och skillnader mellan kommuner i Sverige och Finland.

Burlövs digitalisering

Forskningskonsortiet presenterade grunderna för DiMiOS och diskuterade hur man som kommun bör ställa sig till ökande krav på digitalisering av verksamheten.

Swedac myndighetsdag

Forskningskonsortiet presenterade modellen för digital mognad samt statusrapporten för nuläget i Sverige samt diskuterade återkommande brister i offentlig sektors digitalisering.

Intervju i Studio Ett

Johan Magnusson från forskningskonsortiet intervjuades tillsammans med digitaliseringsminister Anders Ygeman i Studio Ett (P1) kring läget för offentlig digitalisering.

Välkommen Stockholm Hamn!

Stockholm Hamn AB är det senaste av kommunalt ägda bolag att ansluta sig till konsortiet och använda DiMiOS. Vi välkomnar dem in i gemenskapen och önskar dem all nytta!

Halmstad styr koncernövergripande

Halmstad kommun är först ut med att lyfta mätning och uppföljning till koncernnivån, genom att inte bara mäta i förvaltningar utan också i kommunens bolag. Vi ser fram emot att följa detta framgent och hälsar alla organisationer välkomna till forskningskonsortiet.

Vi välkomnar Kumla!

Kumla kommun är den senaste i raden offentliga organisationer som ansluter sig till forskningskonsortiet och använder DiMiOS. Vi hoppas att de finner nytta i samarbetet, och ser fram emot fantastiska resultat!

Seminarium digitala investeringar

Tillsammans med AllAgeHub i Göteborg kommer vi att presentera resultat och rekommendationer från forskningen 28 maj. Fokus ligger på hur kommuner bör agera i relation till att finansiera digitalisering med investeringsmedel. För vidare information, se https://allagehub.se/investeringsbudget_som_verktyg/. Seminariet är öppet för alla. Filmen som seminariet utgick ifrån finns tillgänglig via https://play.gu.se/media/t/0_3p0ys5b7.

Statusrapport Digital Mognad 2020

Nu är resultatet från senaste mätningen här: Sverige ökar sin digitala mognad med sex procentenheter! Otroligt kul att se. För vidare analys och rapporten, se här.

Ny vetenskaplig artikel

Forskningen vid konsortiet har publicerat en ny artikel kring skugg-innovation inom svenska myndigheter. Artikeln är publicerad i European Journal of Information Systems. Ni finner artikeln via Rapporter.

Vi välkomnar Nykvarns Kommun

Nykvarn är den senaste i serien kommuner som ansluter sig till forskningskonsortiet. Vi välkomnar dem till gemenskapen och hoppas att de finner nytta i DiMiOS och den forskning som bedrivs.

Ny rapport om digitala investeringar

Forskningskonsortiet har nu publicerat den första rapporten från det pågående projektet med Sundsvalls kommun. Rapporten berör hur kommuner behöver utöka användningen av investeringsinstrumentet för att finansiera digital infrastruktur. Ni finner rapporten och en debattartikel via Rapporter.

Vi välkomnar Örebro!

Örebro är den sista i raden organisationer som ansluter sig till forskningskonsortiet. Vi välkomnar dem varmt in i gemenskapen.

Vi välkomnar Hörby!

Hörby är den senaste av kommuner att ansluta sig till forskningskonsortiet och börja använda DiMiOS. Varmt välkomna!